Widelcem i łyżką, czyli smaki PRL-u i nie tylko. O gastronomii w Nowej Hucie - Akademia Kraków
28.06.2025
godz.
11:00

Najważniejsze informacje
Limit: 50 osób
Bilety w cenie 20 zł do nabycia na stronie https://bilety.mhk.pl do dnia poprzedzającego wydarzenie lub w kasach Muzeum Krakowa w dniu wydarzenia (pierwszeństwo udziału w spacerach dla osób, które zakupiły bilety on-line).
W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Działem Edukacji, e – mail: edukacja@muzeumkrakowa.pl
Bilety w cenie 20 zł do nabycia na stronie https://bilety.mhk.pl do dnia poprzedzającego wydarzenie lub w kasach Muzeum Krakowa w dniu wydarzenia (pierwszeństwo udziału w spacerach dla osób, które zakupiły bilety on-line).
W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Działem Edukacji, e – mail: edukacja@muzeumkrakowa.pl
Bary, bary mleczne, restauracje i kawiarnie to typy lokali, których w czasach PRL-u nie brakowało. Wycieczka będzie opowieścią o szeroko rozumianej gastronomii w Nowej Hucie. Poznamy historię nieistniejących oraz działających do dziś nowohuckich lokali gastronomicznych. „Stylowa”, „Gigant”, „Arkadia”, „Wisła”, „Centralny” to tylko niektóre z nazw takich miejsc, które żyją w świadomości mieszkańców Nowej Huty. Dowiemy się jak wyglądało ich codzienne funkcjonowanie w PRL-u i po 1989 roku, jak przez dekady zmieniało się menu, poznamy szereg anegdot ze szczyptą „legend miejskich” a całość opowieści uzupełnimy artykułami prasowymi z różnych lat i fotografiami ze zbiorów Muzeum Krakowa.
Prowadzący: Piotr Kapusta
Prowadzący: Piotr Kapusta
AKADEMIA KRAKÓW
Chcąc przybliżyć smakowity temat krakowskich lokali gastronomicznych zapraszamy na kolejny cykl spacerów w ramach Akademii Kraków!
Kraków na przestrzeni wieków gościł w swych progach niezliczoną rzeszę kupców, gości, turystów, studentów. Zapewnienie noclegu wszystkim przyjezdnym to był nie koniec potrzeb, bo należało jeszcze zaspokoić głód po trudach podróży lub pracy. Tu pomocne okazywały się karczmy i gospody, które w odpowiedzi na wzrastające potrzeby miasta rosły jak grzyby po deszczu. Z biegiem dziesiątek lat mapa miasta wzbogaciła się o całą sieć lokali gastronomicznych, od ekskluzywnych restauracji, po szynki i garkuchnie. Również współcześnie nie gaśnie popularność i potrzeba wszelkich lokali zarówno eleganckich z wyszukaną kuchnią jak i swojskich barów mlecznych.
Zapraszamy wobec tego na wędrówkę śladami smaków, zapachów; miejsc już obecnie zapomnianych i takich, które wciąż święcą triumfy na gastronomicznej mapie Krakowa!
Kraków na przestrzeni wieków gościł w swych progach niezliczoną rzeszę kupców, gości, turystów, studentów. Zapewnienie noclegu wszystkim przyjezdnym to był nie koniec potrzeb, bo należało jeszcze zaspokoić głód po trudach podróży lub pracy. Tu pomocne okazywały się karczmy i gospody, które w odpowiedzi na wzrastające potrzeby miasta rosły jak grzyby po deszczu. Z biegiem dziesiątek lat mapa miasta wzbogaciła się o całą sieć lokali gastronomicznych, od ekskluzywnych restauracji, po szynki i garkuchnie. Również współcześnie nie gaśnie popularność i potrzeba wszelkich lokali zarówno eleganckich z wyszukaną kuchnią jak i swojskich barów mlecznych.
Zapraszamy wobec tego na wędrówkę śladami smaków, zapachów; miejsc już obecnie zapomnianych i takich, które wciąż święcą triumfy na gastronomicznej mapie Krakowa!

Najważniejsze informacje
Limit: 50 osób
Bilety w cenie 20 zł do nabycia na stronie https://bilety.mhk.pl do dnia poprzedzającego wydarzenie lub w kasach Muzeum Krakowa w dniu wydarzenia (pierwszeństwo udziału w spacerach dla osób, które zakupiły bilety on-line).
W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Działem Edukacji, e – mail: edukacja@muzeumkrakowa.pl
Bilety w cenie 20 zł do nabycia na stronie https://bilety.mhk.pl do dnia poprzedzającego wydarzenie lub w kasach Muzeum Krakowa w dniu wydarzenia (pierwszeństwo udziału w spacerach dla osób, które zakupiły bilety on-line).
W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Działem Edukacji, e – mail: edukacja@muzeumkrakowa.pl